Nostalgifynd i en gammal byrå: Stora fotografipriset 1978

2 juli, 2011

Klipp från SvDI en byrålåda fann vi ett klipp från Svenska Dagbladet den 29 december 1978.

Texten lyder som följer:

Stora Fotografipriset delas av fyra

Stora Fotografipriset, tidningen Fotos nyinstiftade pris, har delats ut för första gången. Fyra fotografer fick dela på 30 000 kr.

Dokumentär fotografi; 10 000 kr. till LARS ENGSTRÖM, Stockholm, för ett reportage om ett autistiskt barns värld. Hans dokumentation bygger på principen ”att leva med” i stället för ”att titta på”.

Subjektiv fotografi; 10 000 kr. till CHRISTER STRÖMHOLM, Glimminge, för att hans synnerligen personliga bilder berör en sträng hos oss alla, ökar betraktarens förmåga att uppleva och ger associationer.

Naturfotografi; 5 000 kr. till HANS HAMMARSKIÖLD, Djursholm, för att han med fin känsla för färg och komposition fångar naturens skönhet åt oss. Hans bilder håller hög konstnärlig klass.

Naturfotografi; 5 000 kr. till PER-OLA UTSI, Jokkmokk, för att han med djupt personligt engagemang tar ställning med kamerans hjälp. Hans reportage om Suorvamagasinet i Stora Lule älv är ett klart ställningstagande för en utsatt minoritets urgamla rättigheter och krav på en levande natur.